Geschiedenis

Oliemolen De Zaadzaaijer is gebouwd in 1690 en bevond zich op het noordwesten van de Hemmes, direct aan de Poel.  Bij de bouw kreeg de molen de naam “de Lastdrager”.

Omstreeks 1900 kwam de Zaadzaaijer en een aantal andere molens op de Hemmes in handen van Jan Huysman uit Koog aan de Zaan. Toen de meeste fabrikanten hun molens afstootten, begon Huysman nog een nieuwe olieslagersfirma. Met deze onderneming werd de basis gelegd voor de firma die tegenwoordig bekend staat als Olam cacoa, voorheen Cacao de Zaan/ADM, een van de grootste cacaoverwerkende bedrijven ter wereld. In het begin gebruikte hij de molens nog voor het slaan van lijnzaad, later omstreeks 1905, werden de molens gebruikt voor de verwerking van partijen cacao-afval, gekocht op de beurs. De molen heeft tot 1924 op windkracht gewerkt. Eind 1924 werd de molen uitgerust met een ruwoliemotor en kwam het wiekenkruis tot stilstand. Op 12 juli 1928 verloor de molen zijn buitenroed aan oliemolen de Oranjeboom die even verderop de Hemmes stond. In 1935-1936 verloor de Zaadzaaier zijn kap met de resterende roed. De overgebleven molenromp met de schuur werden in mei-juni 1949 gesloopt

.

Sloop in 1949

Op de eens zo molenrijke Hemmes resteerde toen alleen nog de schuur en onderbouw van “de Oude Zwan” en een stukje schuur van “de Kogmeeuw”. Tot enkele jaren terug waren de oliebakken van de Zaadzaaier nog zichtbaar. Een van de kantstenen van de Zaadzaaier werd in 1974 gebruikt bij de restauratie van oliemolen de Bonte Hen (bron: Molendatabase-verdwenen molens).

Bart Nieuwenhuijs bij de resten van de Zaadzaaijer

Ingenieursbureau MUG heeft, in opdracht van de gemeente Zaanstad, in het voorjaar van 2017 drie oude molenlocaties op de Hemmes onderzocht. Het onderzoek is uitgevoerd conform de wet Erfgoedwet. Het betrof hier een zogenaamde proefsleuvenonderzoek. Voor het proefsleuvenonderzoek zijn enkele werkputten van 3 x 3 meter gegraven. Twee daarvan bevonden zich op de voormalige molenlocatie van de Zaadzaaijer. Uit het onderzoek is gebleken dat er goed geconserveerde funderingsresten aanwezig zijn op een diepte van circa 50 cm onder het maaiveld.