Hemmes Groep nieuwsbrief Bekijk online

Beste heer / mevrouw,

Goed nieuws voor de Hemmes Groep!
Een stap voorwaarts!

De herbouw van molen De Zaadzaaijer is weer een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W van de gemeente Zaanstad heeft op 4 mei jl. besloten een drietal scenario’s voor te leggen aan de gemeenteraad met in elke variant de herbouw van molen De Zaadzaaijer. Het verschil tussen de verschillende scenario’s zit in het aantal Tiny Houses.

Al eerder werd duidelijk dat een totaalplan voor de Hemmes met woningen en molens een kwestie van een lange adem zou gaan worden. Er zijn simpelweg teveel knelpunten; denk daarbij aan geur-, en geluidsoverlast, bodemverontreiniging en een versnipperd grondbezit van de Hemmes.

In juli 2019 nam de gemeenteraad een besluit voorlopig eerst een klein deel van de Hemmes te ontwikkelen met een molen en tijdelijke woningen. Vervolgens zou over 10 jaar weer gestart kunnen worden met duurzame woningbouw en de herbouw van nog eens twee molens, mits financieel haalbaar.

Sinds juli 2019 heeft de Hemmes Groep samen met betrokken ambtenaren van de gemeente Zaanstad gewerkt aan een aantal planscenario’s.

De volgende drie scenario’s worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad van eind juni.

1. Herbouw van molen De Zaadzaaijer  + Tiny Houses, waarbij de gemeente een financiële bijdrage verstrekt voor zowel de molen als de Tiny Houses.

2. Herbouw van molen De Zaadzaaijer  + Tiny Houses, waarbij de gemeente een financiële bijdrage verstrekt voor alleen de molen en te onderzoeken onder welke voorwaarden en met welke financiële gevolgen de grond om niet beschikbaar gesteld kan worden ten behoeve van Tiny Houses.

3.  Alleen een molen, geen tijdelijke functies, waarbij de gemeente een financiële bijdrage verstrekt voor een molen.

In de aankomende periode zal de Hemmes Groep alvast een preadvies Omgevingsvergunning in gaan dienen en vooral ook andere fondsen aanspreken om bij te dragen aan dit fantastische plan.

De bouw van de molen gebeurt met  leerlingen uit de houtbouw onder begeleiding van leermeester Bart Nieuwenhuijs.  Ze leren daarmee het vak in de praktijk met de molen als eindresultaat!

De terugkeer van molens op de Hemmes laat bij veel Zaankanters de harten sneller kloppen. Het doet recht aan de cultuurhistorie van het schiereiland en past heel goed bij de omliggende typische  Zaanse buurtschapjes zoals het Haaldersbroek, de Zaanse Schans en de Gortershoek. 

Om de Tiny Houses qua beeldvorming te laten passen bij de molen wordt nu bekeken of het mogelijk is een aantal Tiny Houses onder te brengen in twee authentieke houtloodsen.

We denken daarbij aan de voormalige houtloodsen van molen De Veldvlieger, deze stonden vroeger op het Land van Middelhoven in het Oostzijderveld, en willen we hergebruiken op de Hemmes. Ze zijn bewaard en opgeslagen in Krommenie. De loodsen bieden ruimte voor Tiny Houses met op het dak zonnepanelen.

 

Hierboven een impressie zoals de Hemmes Groep voor ogen heeft. De oude houtloodsen met daarin Tiny Houses en op het dak zonnepanelen. Daarachter de molen De Zaadzaaijer.

De Stichting Zaanse Pakhuizen heeft de intentie deze houtloodsen te herbouwen.

 

Nieuw bestuurslid: Dennis Dirkzwager

Mijn naam is Dennis Dirkzwager, geboren en getogen Zaankanter. Altijd al geïnteresseerd geweest in het reilen en zeilen van de molens. Als kind gek gemaakt door mijn buurman die molenaar was op de Zaanse Schans. Daarna via de timmerclub op molen ´t Pink actief geworden bij vereniging de Zaansche Molen, waar ik sinds een aantal jaren bestuurslid ben. Ik woon sinds oktober vorig jaar met veel plezier op de Lagedijk in een neo Zaans huis. Precies de reden dat ik ook geïnteresseerd ben in het initiatief van de Hemmes Groep, visionairen die hun zinnen gezet hebben op het idee van de Hemmes een neo nostalgische plek te maken. Met als het eerste doel het bouwen van een molen, De Zaadzaaijer, die daar ooit heeft gestaan. Hopelijk de eerste van meer… Onlangs ben ik toegetreden tot deze enthousiaste groep, waarbij ik mijn kennis die ik heb opgedaan bij de Zaansche Molen goed kan gebruiken.

En verder ...

De Gemeenteraad gaat (naar verwachting) in juni een beslissing nemen over de scenario’s. Vervolgens zal de Gemeenteraad in november de financiële consequenties moeten vastleggen bij de behandeling van de begroting. Als die beslissing positief is, en daar gaan we stilletjes van uit, dan kan de vlag echt uit!

Deze stap is een geweldige eerste concrete financiële stap! Maar u begrijpt dat wij er hier nog niet mee zijn en dat wij alle financiële hulp de aankomende periode hard nodig zullen hebben! In de aankomende periode gaat de Hemmes Groep zich toeleggen op diverse acties zoals:

het omzetten van de reconstructietekening van De Zaadzaaijer in een tekening die voldoet aan het huidige bouwbesluit;

en vervolgens deze aangepaste tekening indienen voor het verkrijgen van een zogenaamd preadvies.

Steun ons initiatief

Al met al is met de bovengenoemde acties een bedrag van zeker 5.000 gemoeid. Als u daar een financiële bijdrage aan wilt geven, stellen wij dat zeer op prijs!

Wilt u ons initiatief financieel steunen dan kan dat door ‘Vriend van De Hemmes Groep’ te worden. Uw naam wordt dan als sponsor op onze website genoemd. Uiteraard vragen wij u eerst uw goedkeuring hiervoor. Ieder bedrag is welkom!

Ons Triodos rekening nummer is: NL25 TRIO 0254 8020 01. Of klik op de onderstaande button voor meer informatie.

Verander je vermelding    |    Bekijk online
Lagedijk 40 - 1544 BH  Zaandijk - 0649124826
KvK 55736521 - NL25 TRIO 0254 8020 01